Als alles volgens plan verloopt wordt in mei van dit jaar de Europese satelliet Proba-3 vanuit India gelanceerd met een Polar Satellite Launch Vehicle, een Indiase raket. Het ESA-project Proba-3 bestaat uit twee onderdelen die naar een langgerekte elliptische baan rond de Aarde getransporteerd worden.
Eens in de juiste baan is het de bedoeling dat de twee satellieten zodanig gepositioneerd zijn dat de ene satelliet met de optische telescoop aan boord steeds de Zon ziet waarvan de schijf bedekt is door de andere satelliet. Zodoende vormt deze formatie in de praktijk een coronagraaf van maar liefst 144 meter lang, waarbij Proba-3 langdurig de corona aan de rand van de Zon kan bestuderen.
Over dit prachtige ruimtevaartproject komt Petra Vanlommel vanavond spreken op MIRA. Petra is doctor in de sterrenkunde en als communicatieverantwoordelijke verbonden aan het Solar-Terrestrial Centre of Excellence (STCE) van de Koninklijke Sterrenwacht van Belgiƫ in Ukkel.
Bezoek aan het waarnemingsterras op MIRA. Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop! Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen... We zijn al ruim opgeschoten in de lente, de dagen lengen en aan het begin van de avond kunnen we dus ook nog zonnewaarnemingen doen. We kunnen ook nog kort even Jupiter boven de westelijke horizon in de gloed van de ondergaande Zon waarnemen. Na de schemering is het tijd voor de lentesterrenhemel.
© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland