In de loop van de twintigste eeuw werd veel duidelijk in verband met de deeltjes waaruit het universum is opgebouwd en ook over de spelregels, de natuurkrachten, die bepalen hoe die deeltjes met elkaar kunnen omgaan. Er werd geleidelijk een standaardmodel opgebouwd waarmee wetenschappers in staat zouden moeten zijn om de totaliteit van de waarneembare werkelijkheid te verklaren.
Helaas, dat prachtige model heeft zeer zeker heel veel verdiensten, maar bevat toch ook een aantal essentiƫle tekortkomingen om te kunnen spreken van een ultiem verklaringsmodel. Af en toe hoor je zelfs opperen dat we het bestaande standaardmodel beter in de vuilnisbak zouden kieperen.
Is deze kritiek terecht? Hoe zit het met het standaardmodel? Zal de grote deeltjesversneller van het CERN ons binnenkort wijzer maken? Of is er echt sprake van een crisis binnen de wereld van de deeltjeswetenschappers?
Steven Lowette, onderzoeksprofessor aan het Interuniversity Institute for High Energies van de VUB-ULB en halfweg de jaren 1990 actieve medewerker op onze volkssterrenwacht, komt een stand van zaken geven.
Sedert vele jaren beschikt MIRA over een goed uitgerust waarnemingsterras, maar sinds 2019 zijn daar een mooie grote en volledig geautomatiseerde koepel bijgekomen met daarin een 50 cm telescoop! Voortaan zal sterrenkijken op MIRA nog meer mogelijkheden bieden dan voorheen...
Bij helder weer kunnen we vanavond kennismaken met de typische wintersterrenhemel, en ook de planeten Jupiter en Mars zijn van de partij.
© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland