Met een spectaculaire multimediavoorstelling duiken we samen met Frank Deboosere de wondere wereld van de kometen binnen. Deze 'staartsterren' spreken al van oudsher tot de verbeelding van de mensheid, maar tegenwoordig gaan we die hemelverschijnselen gelukkig niet meer in verband brengen met naderend onheil.
De Europese satelliet Giotto passeerde in maart 1986 op slechts enkele honderden kilometer van de kern van de komeet van Halley en maakte indrukwekkende foto's. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft in 2014 nog grootser plannen: in dat jaar zal immers de satelliet Rosetta komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko bezoeken en grondig bestuderen, het is zelfs de bedoeling dat een klein landingstoestelletje op het oppervlak wordt neergezet.
Misschien kunnen we de komende maanden ook aan de avondlijke sterrenhemel genieten van spektakel, verwacht wordt immers dat twee kometen helder genoeg worden om met het blote oog waargenomen te kunnen worden. Het gaat om de komeet 2011 L4 PanSTARRS die in maart zou moeten zichtbaar zijn en om de komeet 2012 S1 ISON waarvan de helderheid in november zou pieken. Maar zoals astronomen plegen te zeggen: kometen zijn wat hun helderheid betreft hoogst onvoorspelbaar...
Op het waarnemingsterras kunnen we aan de slag met onze collectie krachtige telescopen om de wintersterrenhemel wat meer in detail te verkennen. De bijna Volle Maan is van de partij, en natuurlijk geeft ook de reuzenplaneet Jupiter nog altijd present. Iets na half negen zien we het maantje Ganymedes (eigenlijk maan, het is immers de grootste in zijn soort in het zonnestelsel) wegschuiven van voor de schijf van Jupiter, dan zijn de vier manen van Jupiter terug afzonderlijk te zien.
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.
© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland