De wellicht indrukwekkendste prestatie die ooit door mensen werd gerealiseerd vond plaats onder de schedelpan van één van de grootste genieën die ooit geleefd heeft: de Engelsman Isaac Newton (1642-1727). Deze complexe en wat wereldvreemde figuur mag zonder overdrijven de vader van de moderne wetenschap genoemd worden.
In 1687 verscheen zijn Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, misschien wel het belangrijkste wetenschappelijke boek dat ooit verscheen. In dat boek formuleerde Newton zijn drie beroemde bewegingswetten en ook zijn wet van de universele zwaartekracht. Dankzij deze theorie is het ook mogelijk om op een wiskundig onderbouwde manier de beweging van de planeten rond de Zon te verklaren.
Volgens de legende kwam Newton in 1666 op dat idee toen hij onder een appelboom zat te piekeren over de reden waarom de Maan rond de Aarde draait. Toen hij een appel uit een boom zag vallen werd het verband hem duidelijk: objecten trekken elkaar aan met een kracht die evenredig is aan het product van hun massa's en die omgekeerd evenredig is met het kwadraat van hun onderlinge afstand.
Het verhaal van de appelboom speelde zich af in het Engelse plaatsje Woolsthorpe. Daar werd Newton in 1642 geboren.
In 1666 keerde hij van de universiteit van Cambridge terug naar Woolsthorpe omdat er in de stad een pestepidemie woedde. Later zou men naar 1666 verwijzen als Newtons wonderjaar.
Isaac Newton in Grimbergen
Op zaterdag 22 november 2014 krijgt Volkssterrenwacht MIRA Isaac Newton in Grimbergen op bezoek.
Natuurlijk niet Isaac Newton zelf, want die is al een tijdje dood, maar wel zijn erfenis.
Die dag organiseren wij immers een happening met als hoogtepunt het planten van een echte nazaat van de beroemde appelboom van Newton voor de gebouwen van MIRA.
Voorts exposeren wij een tweede druk van het belangrijkste werk van Newton, de Philosophiae Naturalis Principia Mathematica uit 1713 en ander tentoonstellingsmateriaal in dit verband. Er komen twee specialisten een lezing houden over het belang van Newton voor ons westers denken, er zijn workshops i.v.m. de bewegingswetten en de universele zwaartekrachtstheorie van Newton, en er staat ook nog heel wat randanimatie op het programma.
Het gedetailleerde programma publiceren we half september.
MIRA is open van 10 tot 18 uur, de toegang is vrij.
© 2025; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland