Laat ons allen duimen voor mooi weer op maandag 9 mei, want in de namiddag en de vooravond is er die dag een boeiend spektakel te zien: Mercurius doet een poging tot zonsverduistering!
Uren lang kunnen we bij helder weer zien hoe de planeet die het dichtst bij de Zon staat over de zonneschijf trekt. Van een echte verduistering is natuurlijk geen sprake, want Mercurius mag dan wel groter zijn dan onze Maan, hij staat vanuit ons aards standpunt bekeken veel verder weg. Bijgevolg zullen we slechts een klein zwart cirkeltje de transit zien maken over de Zon. Maar het is alleszins een heel mooi en intrigerend schouwspel ter gelegenheid waarvan wij op Volkssterrenwacht MIRA een kijkhappening organiseren. Geïnteresseerden van overal te lande zijn welkom op MIRA, maar onze collega's van de andere Vlaamse Volkssterrenwachten zijn ook actief, het is trouwens samen met hen dat wij deze happening organiseren.
Een Mercuriusovergang is een fenomeen dat minder uitzonderlijk is dan een Venusovergang, maar toch is het maar om de zoveel jaar te bewonderen. De vorige gelegenheid dat wij het in ons land konden waarnemen was op 7 mei 2003, en om het opnieuw te kunnen meemaken moet je wachten tot 11 november 2019. Daarna staat de volgende Mercuriusovergang pas op 13 november 2032 op het programma.
De boodschap is dus duidelijk: wees erbij, kom langs, laat deze bijzondere gebeurtenis niet voorbijgaan zonder even een blik op de Zon geworpen te hebben, je zal immers het zonnestelsel en de hemelmechanica in actie zien! Om 13:12 u lokale tijd zien we hoe Mercurius de rand van de Zon raakt, en enkele minuten later is het hele planeetschijfje op de Zon te zien. Pas om 20:37 u is Mercurius doorgeschoven tot hij opnieuw de rand aan de overkant van de Zon raakt, waarbij het hele gebeuren om 20:40 u afgelopen is.
Aangezien wij observeren vanaf het aardoppervlak, zien we dat het traject dat Mercurius aflegt op de schijf van de Zon een gekromde lijn is, dat heeft te maken met het feit dat in die ruim zeven uur de Aarde een behoorlijk stuk rond haar as is gedraaid. Je kan klikken op deze link om een animatie te zien van hetgeen op 9 mei op de zonneschijf zal te zien zijn.
MIRA beschikt over een uitgebreide collectie telescopen waarmee op een veilige en comfortabele manier naar de Zon kan gekeken worden. Blikvanger daarbij is zeker wel onze heliostaat waarmee een beeld van de Zon kan geprojecteerd worden met een diameter van meer dan een meter! Bij deze projectie zal het schijfje van Mercurius als een mooi rond zwart cirkeltje te zien zijn.
Daarnaast presenteren we aan de aanwezigen een multimediavoorstelling over de Mercuriusovergang van vandaag, die van vroeger en in de toekomst. Bij tegenvallende weersomstandigheden zullen we via webcast het verloop van de transit op die manier trachten te volgen.
Uitgebreide informatie over de Mercuriusovergang vind je in dit artikel op onze website.
En we moeten natuurlijk herhalen: NAAR DE ZON KIJKEN IS GEVAARLIJK VOOR DE OGEN, wees dus voorzichtig en neem onze raadgevingen ter harte, je vindt een blad met alle nodige tips in dit verband in bijlage bij dit artikel.
Toegang: 6 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.
© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland