Op het eerste gezicht lijkt alles stabiel te verlopen in ons zonnestelsel, maar wie het allemaal nauwkeurig bestudeert en berekent, komt al gauw aan de weet dat de onderlinge afstand tussen de Zon en de planeten voortdurend verandert, en dat impliceert natuurlijk ook variaties in de gravitatie-effecten die alle objecten op elkaar uitoefenen.
Wat onze planeet betreft evolueert de aardbaan voortdurend van bijna cirkelvormig naar een duidelijk excentrische ellips. Daarbovenop komen variaties in de helling van de aardas en ook een precessiebeweging ervan.
Het gaat in deze drie gevallen om relatief lichte veranderingen die zich bovendien voordoen op lange termijn, maar die afwijkingen zijn toch voldoende groot om het klimaat op Aarde cyclisch te doen schommelen.
Geologen hebben ontdekt dat deze cycli duidelijk herkenbaar zijn in de gelaagdheid van talrijke sedimentlagen van onze planeet. Deze lagen weerspiegelen belangrijke delen van de klimaatgeschiedenis van de Aarde, en laten ons o.a. inzien dat hoge concentraties CO2 in de atmosfeer in de geologische geschiedenis telkens weer samenhingen met hete klimaatfasen.
De ontdekker van deze drie astronomische cycli is de Servische wetenschapper Milutin Milankovic (1879-1958) en ze worden dan ook terecht naar hem vernoemd.
Over dit boeiende onderwerp en de meest recente inzichten in dit verband komt Thierry Moorkens, doctor in de geologie, een lezing houden op MIRA. Die lezing is ontstaan in nauwe samenwerking met doctor Jan Baccaert van de UGent.
Toegang: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.
© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland