Hoe zou het intussen zijn met de LHC (Large Hadron Collider), de gigantische deeltjesversneller van het CERN die in de buurt van Genève ondergronds speurt naar de fundamentele structuren waaruit ons universum is opgebouwd?
In 2009 gingen de eigenlijke experimenten van start en in 2012 werd het lang gezochte Higgsboson ontdekt, een ware triomf voor de moderne wetenschap. Omwille van die schitterende ontdekking werd aan onze landgenoot François Englert samen met de Brit Peter Higgs in 2013 de Nobelprijs natuurkunde toegekend.
Sinds het voorjaar 2013 lag de LHC stil voor een grote onderhoudsbeurt en ook om het instrument klaar te stomen voor een periode van drie jaar activiteit op een bijna dubbel zo hoog energieniveau als voorheen. Op 5 april werd er groen licht gegeven en zo was de LHC terug operationeel.
Deeltjesfysici kijken vol spanning uit naar deze nieuwe fase in de werking van het reusachtige instrument in de hoop dat er mogelijk binnen afzienbare tijd aan het CERN nieuwe belangwekkende ontdekkingen worden gedaan.
Op zaterdag 19 september krijgen wij op MIRA met Steven Lowette een spreker over de vloer die rechtstreeks betrokken is bij het hele project. Begin 2007, toen hij nog aan het CERN zelf werkzaam was, kwam Steven al een lezing geven op MIRA.
We zijn blij dat wij hem opnieuw mogen verwelkomen, dit keer om een lezing te houden over wat het onderzoek met de LHC tot op heden aan wetenschappelijke oogst wist op te leveren, over het standaardmodel der elementaire deeltjes met daarbij de rol van het Higgsdeeltje , en hij zal ook zijn eigen onderzoeksproject voorstellen, waarbij de speurtocht naar donkere materie centraal staat.
Steven Lowette is onderzoeksprofessor aan het Interuniversity Institute for High Energies van de VUB-ULB en was halfweg de jaren 1990 actieve medewerker op onze volkssterrenwacht.
Toegang: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.
© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland