Naar menselijke normen bestaan sterren oneindig lang, maar op een kosmologische tijdschaal bekeken komt er ook aan elke sterrenleven een einde. Soms gaat dat einde gepaard met een onvoorstelbaar krachtige ontploffing, waarbij de helderheid van de ster zodanig toeneemt dat deze zogenaamde supernova meer licht kan uitstralen dan het sterrenstelsel waarin dit gebeuren zich voordoet.
De meest bekende supernovae zijn die waarbij superzware sterren aan het eind van hun bestaan op een catastrofale wijze imploderen waarna de explosie zich voordoet, maar er zijn ook supernovae waarbij witte dwergsterren aan de oorsprong van de explosie liggen. Dit zijn de supernovae van type Ia.
Het gaat daarbij ofwel om witte dwergen die vergezeld zijn van een tweede ster, waarbij de witte dwerg materiaal aantrekt en opslokt van de begeleidende ster tot er een drempel overschreden wordt waarna de witte dwerg explodeert, ofwel gaat het om twee witte dwergsterren die samensmelten en dan vindt er een krachtige explosie plaats.
Over de meest recente inzichten binnen dit onderzoeksdomein en het belang ervan voor de kosmologie komt Nicki Mennekens (doctor in de astrofysica aan de VUB) op MIRA praten.
Toegang: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.
© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland