Toen Clyde Tombaugh in 1930 vanaf het Amerikaanse Lowell Observatory buiten de baan van Neptunus een object ontdekte dat klaarblijkelijk ook bezig was aan een omloop rond de Zon, was het evident dat hij een nieuwe planeet had ontdekt. Meteen de negende planeet in het rijtje, ze werd Pluto genoemd.
In 2006 besliste de internationale astronomische unie IAU op basis van een geleidelijk ontstaan nieuw inzicht over de structuur van ons zonnestelsel om Pluto eerder te beschouwen als een grote ijsdwerg, behorend tot de zogenaamde Kuipergordel. Maar omwille van de gevoeligheid hieromtrent (vooral in de Verenigde Staten - per slot van rekening was het de enige door hen ontdekte planeet) werd een nieuwe categorie objecten in het leven geroepen, de zogenaamde dwergplaneten, en Pluto zit daar nu in het gezelschap van voorlopig vier andere hemellichamen.
Feit is: er bevinden zich buiten de banen van de reuzenplaneten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus nog heel veel boeiende objecten, en daar is tot op heden niet zo heel veel over geweten, het betreft immers bewoners van ons zonnestelsel op miljarden kilometers van bij ons vandaan.
Het goede nieuws is: er is verbetering op komst, want het in 2006 gelanceerde Amerikaanse ruimtetuig New Horizons is onderweg naar daar met als specifieke onderzoeksopdracht het bestuderen van Pluto, de manen ervan en nog enkele objecten uit de Kuipergordel. Deze zomer passeert New Horizons langs Pluto, en dus zullen we voor het eerst beelden van dichtbij te zien krijgen.
Herman Henderickx, vele jaren lang als wetenschapsjournalist actief bij de VRT en sinds een aantal jaren op rust - maar immer nieuwsgierig - zal tijdens zijn lezing een overzicht geven van het ruimtevaartproject New Horizons en samen met ons de voorlopige wetenschappelijke oogst ervan evalueren.
Toegang: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.
Meer nieuws over New Horizons via deze NASA-website.
© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland