De ster die ons het best bekend is, is vanzelfsprekend de Zon. Het is de ster waar het bij ons letterlijk en figuurlijk om draait, en bovendien staat de Zon dichtbij als we vergelijken met andere sterren: het licht van de Zon doet er ruim acht minuten over om tot bij ons te komen, terwijl de naaste buurster van de Zon op 4,2 lichtjaar staat. Die buur, Proxima Centauri, is trouwens een ster die deel uitmaakt van een meervoudig stersysteem. De hoofdster, Alfa Centauri is zelf een dubbelster (bestaande uit twee componenten), zodat we hier eigenlijk te maken hebben met een drievoudig stersysteem.
De Zon is een ster op haar eentje, maar blijkbaar komen sterren vaker voor in meervoudige systemen. En laat nu net dit feit dat sterren voorkomen in dubbelstersystemen een factor zijn die heel belangrijk is voor het sterrenkundig onderzoek.
Het bestuderen van een dubbelster waarvan beide componenten door een telescoop kunnen worden gezien maakt het mogelijk om rechtstreeks de massa van de betrokken sterren te achterhalen of de verhouding van hun massa’s, hetgeen een zeer belangrijke parameter is om iets zinvols te zeggen over de sterren in kwestie. We krijgen ook zicht op de oppervlaktehelderheid en de diameter van de sterren, over hun evolutie, over verlies en overdracht van massa, enzovoort.
Professor Dany Vanbeveren van de Astronomy and Astrophysics Research Group aan de Vrije Universiteit Brussel komt over dit boeiende onderwerp een lezing houden op Volkssterrenwacht MIRA op zaterdag 18 oktober om 15 uur.
Toegang: € 3,00
© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland