Je hebt wellicht al wel eens het woord 'supernova' horen gebruiken als men het heeft over sterren? Het gaat dan over de laatste levensfasen van sterren. Die grote bollen lichtgevend gas worden net zoals wij geboren, zijn jong, blijven heel lang bestaan, veel en veel langer dan wij, mensen. Maar ook sterren worden oud en komen uiteindelijk aan het eind van hun bestaan. Niet alle sterren zullen dan exploderen, maar wel de grootste en zwaarste exemplaren. Bij die reuzensterren vindt een supernova-explosie plaats, een ongemeen indrukwekkend gebeuren waarbij in een extreem korte periode van slechts enkele weken haast zoveel energie vrijkomt als bij de Zon gebeurt in de loop van haar hele bestaan van ongeveer tien miljard jaar.
In zijn multimediavoorstelling kan Frank Deboosere eventueel een ferme klank- en lichtshow opvoeren om iets van de grandeur van dit soort gebeurtenissen proberen weer te geven,
Nadien krijgen de deelnemers de gelegenheid om een tochtje te maken doorheen de sterrenwacht bij de vele maquettes, experimenten en multimediale opstellingen, er staan steeds vrijwillige medewerkers van MIRA paraat om uitleg te geven.
Dat is ook het geval op het waarnemingsterras. Aan het begin van de avond kunnen we alvast een zonnewaarneming meepikken, de Zon verrast ons wellicht met enkele mooie protuberansen of zonnevlekken. De maansikkel is ook present, plus een fraai stel planeten: Jupiter, Mars en Saturnus. Enige 'nadeel' om de planeten goed te kunnen observeren: de Zon verdwijnt pas onder de horizon rond 21.30 uur en dan schemert het nog een tijd. De personen die wat langer kunnen blijven, zullen bijgevolg bij helder weer een mooie waarnemingsavond kunnen beleven op Volkssterrenwacht MIRA.
De ringen van Saturnus, die zou iedereen toch eens door een telescoop moeten gezien hebben, zo mooi dat die zijn!
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.
© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland