Op 4 oktober 1957 begon het ruimtevaarttijdperk toen Spoetnik 1 in een baan rond de Aarde werd gebracht. De satelliet zou ruim een jaar rondjes blijven draaien rond onze planeet. Kort nadien (1961) zou de eerste bemande ruimtevlucht plaatsvinden en voor het eind van datzelfde decennium liepen er mensen rond op de Maan. Wat de bemande ruimtevaart betreft waren die vluchten naar de Maan een hoogtepunt, sindsdien is het gebleven bij astronauten, kosmonauten en taikonauten die rondjes draaien rond de Aarde aan boord van verschillende tuigen en satellieten (ruimteveer, Mir, ISS, Shenzhou, ...).
De onbemande ruimtevaart scheerde wel hoge toppen met vele verschillende ruimtevaartprojecten om de Zon en de planeten te bestuderen, om het ruimteweer te monitoren, om de grenzen van het zonnestelsel op te zoeken, enzovoort.
Tijdens de Astroclub presenteert Frank Deboosere een aantal argumenten over zin en onzin van de ruimtevaart, daarbij gebruik makend van tot de verbeelding sprekend beeldmateriaal.
De zomer is pas begonnen, dus we hebben te maken met lange dagen en korte nachten, voor het waarnemen van sterren en planeten is het wachten geblazen ter gelegenheid van deze Astroclub. Maar MIRA beschikt over uitstekende instrumenten om de Zon op een gedetailleerde en veilige manier te observeren, dat zullen we bij helder weer dan ook uitgebreid doen. De Zon verdwijnt pas om 21:55 u onder de horizon, enkel de plakkenblijvers zullen in de schemering de planeet Saturnus zien verschijnen. Nadien kunnen we een blik werpen op de sterrenhemel van de late lente en het begin van de zomer.
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.
© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland