Het was lang een sterk vermoeden, maar sinds 1995 is het een zekerheid: er bestaan ook planeten bij andere sterren, de zogenaamde exoplaneten. Met betere waarnemingstechnieken en een aangepast instrumentarium om exoplaneten te detecteren staat de teller intussen op meer dan 2000 stuks, waaronder een aantal in systemen met meerdere planeten.
Over die boeiende zoektocht zal Frank Deboosere het hebben in zijn multimediavoorstelling. Het kan niet anders dan dat de ruimtetelescoop Kepler daarin een hoofdrol zal spelen.
Aan het begin van de avond staat de Zon nog hoog genoeg om bij helder weer te beginnen met zonnewaarnemingen. De telescopen op MIRA garanderen niet alleen een veilige waarneming, maar zorgen er ook voor dat je een duidelijk beeld krijgt van de zonnevlekken op de schijf van de Zon en eventuele protuberansen eromheen.
Zomertijd wil zeggen dat de dagen lengen en de nachten korten, dus is het sterrenkijkplezier voorbehouden aan de bezoekers die lang genoeg blijven. Tegen half elf is het donker genoeg om Jupiter te observeren boven de zuidwestelijke horizon, terwijl Mars laag in het zuidoosten te zien is. Nog een uur later is ook Saturnus van de partij, maar dan is het al wel half twaalf. En natuurlijk zijn voorts ook alle sterren en deepsky-objecten van de lentesterrenhemel te zien, met andere woorden: een mooi aanbod. Hopen dus maar op helder weer.
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs
© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland