Astroclub met Frank Deboosere - Moeten we bang zijn voor onweer

Datum: 
vrijdag, 26 juni, 2015 - 19:30 to 22:30

De laatste Astroclub vóór de zomervakantie is een geschikt moment om het met weerman Frank Deboosere te hebben over een fenomeen waar we de komende maanden ongetwijfeld geregeld mee te maken krijgen: onweer.

In de zomer is er altijd wel een goede reden om buitenshuis bezig te zijn: een uitstapje met familie en vrienden, een barbecue, een festival, noem maar op. Maar soms mogen we ons in de zomer ook aan felle onweders verwachten. Wie goed naar de weerman luistert of af en toe een blik op de buienradar werpt zal nooit verrast worden door het nare weer, maar wie zonder zorgen en zonder voorbereidselen aan buitenactiviteiten begint wordt soms op extreme weersomstandigheden getrakteerd.

Hoe ontstaat onweer? Wanneer kunnen we er ons aan verwachten? Kunnen we er ons op voorbereiden? En als we met zwaar onweer te maken hebben, moeten we bang zijn of kunnen we met enkele eenvoudige maatregelen bijna alle gevaar ontlopen?

We zitten helemaal aan het begin van de zomer, de dagen zijn dus het langst en de nachten het kortst. Om sterren te zien aan de nachtelijke hemel is het bij gevolg lang wachten, maar geen nood: de Zon zelf staat paraat, en dat is toch de ster die buiten concurrentie het meest indrukwekkend is om waargenomen te worden. Die grote bol gas mag dan op 150 miljoen kilometer van hier staan, toch kunnen we met de speciaal daartoe uitgeruste telescopen vrij gedetailleerd observeren hoe het er aan het zonsoppervlak aan toe gaat. Als je er met de kijkers van MIRA in slaagt om protuberansen van vele tienduizenden kilometer lang te zien hangen rond de Zon besef je pas wat een bescheiden plaatsje wij innemen in het zonnestelsel en in het nog (bijna) oneindig veel grotere heelal.

Zon met protuberansen in vergelijking met Jupiter en de AardeZon met protuberansen in vergelijking met Jupiter en de Aarde

Tegen 21:55 uur zien we de Zon uiteindelijk aan de noordwestelijke horizon ondergaan, wie zin heeft om langer waar te nemen kan in de schemering al gemakkelijk de Maan waarnemen, vanavond is die voor 65% verlicht, en ook de planeten Venus en Jupiter in het westen en Saturnus in het zuiden zijn boeiende hemelverschijnselen die we de bezoekers in al hun glorie kunnen tonen.

Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.

Volkssterrenwacht: 

© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland