Tijdens de Astroclub van april konden we kennismaken met de sterrenhemel in de lente en de zomer, vanavond presenteert Frank Deboosere de sterrenhemel van herfst en winter.
Voor sterrenliefhebbers is een mooi voordeel van de seizoenen die eraan komen dat het gedeelte nacht alsmaar toeneemt. In het hartje van de winter bevindt de Zon zich op onze breedtegraad amper een kleine acht uur boven de horizon, bij helder weer belooft dit gegeven vele uren sterrenkijkplezier. Je hoeft er ’s avonds niet eens lang voor op te blijven, en ook ’s morgens is er nog heel wat te zien vooraleer de Zon weer opkomt.
Frank zal verschillende opvallende sterrenbeelden de revue laten passeren zodat de bezoekers na de voorstelling zelf op zoek kunnen gaan om al die vormen concreet aan de sterrenhemel te herkennen. Maar er zal zeker ook verteld worden over de vele bijzondere objecten die via een verrekijker of een telescoop tussen al die sterren ontdekt kunnen worden. Denk maar aan de bekende Andromedanevel of de nog beroemdere Orionnevel.
Naast de voorstelling van Frank Deboosere is het ter gelegenheid van de maandelijkse Astroclub ook de bedoeling dat de aanwezigen bij helder weer zelf kunnen waarnemen. Daartoe staan op het terras bovenop de volkssterrenwacht verschillende telescopen opgesteld.
Aan het begin van de avond staat de geringde planeet Saturnus nog net hoog genoeg boven de zuidwestelijke horizon, dus is het aangewezen om de activiteiten hiermee te beginnen, en eens Frank klaar is met zijn verhaal in de multimediazaal kunnen we nadien verder een kijkje nemen op het waarnemingsterras om te zien wat onze sterrenhemel verder zoal te bieden heeft.
Blikvanger is de Maan, meer dan driekwart verlicht, en dan hebben we de vele mooie objecten die de zomersterrenhemel te bieden heeft met de opvallende zomerdriehoek en ook het herfstvierkant tekent present, een handige wegwijzer naar de beroemde Andromedanevel.
Toegang: 6 euro / kinderen tot 10 jaar: 3 euro
Wie lid van MIRA is, kan gratis deelnemen of aan de helft van de prijs.
© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland