Meer info en inschrijven via de website.
Cursusaanbod
Voor wie echt geboeid is door sterrenkunde wordt door Cozmix een cursusaanbod voorgesteld. Het cursusaanbod is komend werkjaar weer bijzonder ruim en gevarieerd, zodat zowel beginnende als gevorderde amateurastronomen aan hun trekken kunnen komen. De verschillende cursussen die aangeboden worden, staan hieronder opgesomd. De sterren geven de moeilijkheidsgraad aan.
Met de cursus Waarnemen voor Beginners (**, 7 sessies), laten we ook de praktijk meer aan bod komen. Met behulp van een draaibare sterrenkaart, het planetarium, een verrekijker of telescoop, verkennen we de sterrenhemel, zodat de geïnteresseerde waarnemer nadien zelf zijn weg kan vinden tussen de sterrenbeelden en hemelobjecten.
De lessenreeks Basisconcepten uit de astrofysica (****, 6 sessies) belicht de basisconcepten van de moderne astrofysica en kan bijvoorbeeld aansluitend op de inleidende cursus sterrenkunde gevolgd worden.
In Actuele onderwerpen uit de Sterrenkunde (*****, 8 sessies) komt uiteraard de actualiteit aan bod. De cursus gaat uit van een minimale basiskennis sterrenkunde (bijvoorbeeld door eerder al de inleidende cursus sterrenkunde gevolgd te hebben). De onderwerpen zullen inspelen op de actualiteit en liggen nog niet helemaal vast.
In Actuele onderwerpen uit de Ruimtevaart (***, 4 sessies), wordt aandacht besteed aan de actualiteit van de ruimtevaart, zoals de recente prestaties van planeetverkenners. De uitleg is steeds aangepast aan het publiek, zodat de cursus geen voorkennis vereist van ruimtevaartprincipes en dus voor iedereen toegankelijk is.
De lessenreeks Het zonnestelsel (***, 6 lessen), biedt een stand van zaken van iedere planeet o.a. omtrent de evolutie van kennis via onbemande ruimtevaart. Zowel binnenplaneten, gasreuzen als ijsdwergen komen aan bod.
De cursus Ons Melkwegstelsel (****, 7 zittingen) bestudeert structuur en evolutie van ons eigen Melkwegstelsel. We bekijken ook de historiek van onze ideeën over het Melkwegstelsel alsook het waarnemen en fotograferen ervan.
Jeugd
De Cozmokidz (*) zijn kinderen van 10 tot 12 jaar. In 12 workshops word je in de sterrenkunde ondergedompeld, op een actieve en speelse manier. Kom jij mee knutselen aan een eigen zonnestelsel of een waterraket? De activiteiten gaan tweewekelijks door op woensdagnamiddag van 14 tot 16 h.
Wie deze cursus achter de rug heeft en de sterrenkunde en ruimtevaart op een actieve manier wil leren kennen, is welkom in de jeugdwerkgroep van JVS-Vigilia. Dit is een groep jonge amateurastronomen die geregeld op vrijdagavond samenkomt om aan sterrenkunde en ruimtevaart te doen. Er wordt gewerkt rond allerhande projecten die op een zo aangenaam mogelijke manier gebracht worden. Als het helder is, wordt er waargenomen en kan je een initiatie krijgen in het gebruik van telescopen. Tijdens de zomer is er een Vigilia-kamp waarin sport, spel en astronomie mooi gecombineerd zijn.
Nocturnes
Ongeveer op maandelijkse basis is er bij Cozmix op zaterdagavond een speciale nocturne. Deze evenementen in het bezoekerscentrum zijn gewijd aan zeer uiteenlopende thema's die vanzelfsprekend telkens in verband staan met sterrenkunde. Deelnemers mogen een boeiende avond verwachten, met verrassende avonturen in het schemerdonker. Achteraf kunnen deelnemers verder van gedachten wisselen met elkaar en met de spreker. Dit alles onder het genot van een drankje. Als het weer het toelaat, is er ook nog de mogelijkheid om samen de sterrenhemel te observeren.
Programma 2019 - 2020:
16/11/2019 Vijftig jaar Apollo 12 – terugblik op de tweede missie van het Apolloprogramma, met vertrek op 14 november en landing op 18 november 1969.
14/12/2019 Ontdek de sterrenhemel – waarnemen wintersterrenhemel en werken met een draaibare sterrenschijf.
15/02/2020 Exoplaneten – up-to-date informatie over ontdekkingen zoals Trappist-1 en resultaten van TESS.
14/03/2020 Het fascinerende getal pi – viering van π-dag en de rijke geschiedenis van het getal π.
25/04/2020 Dertig jaar Hubble Space Telescope – fulldome fragmenten van het indrukwekkende palmares van de HST, gelanceerd op 24 april 1990.
02/05/2020 Het observeren van de maan – waarnemingsmethoden met diverse instrumenten en oppervlaktedetails op de maan.
Van oktober tot april gaan er maandelijks familienocturnes door op vrijdagavond, onder de noemer ‘Space 4 Kids’. Deze waarnemingsavonden voor het hele gezin vinden telkens plaats op het meest gunstige moment om door de telescopen de maan waar te nemen. De sterrenwacht is open vanaf 17.30 h, er gaan planetariumvoorstellingen door om 18.00 en 19.00 h. Vooraf inschrijven is niet vereist voor deze evenementen, je kan ter plaatse aansluiten bij de gewenste voorstelling en activiteit. Per avond zijn er specifieke workshops, nachtwandelingen of andere sterrenkundige activiteiten. Trek met ons mee op avond-tuur langs de sterrenhemel!
04/10/2019 Lanceer je eigen raket
25/10/2019 Hallo wie? Ruimtemissie!
26/10/2019 Hallo wie? Ruimtemissie!
08/11/2019 Waarnemen
13/12/2019 Sterrenbeelden
03/01/2020 Duistere planetentocht
31/01/2020 Planetenknuffels
06/03/2020 We gaan naar de maan…
Toegangsprijs voor deze speciale familienocturnes bedraagt 7 euro voor kinderen en jongeren (< 18 j.), 8 euro voor volwassenen. Een uitstap waar het hele gezin plezier aan beleeft!
© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland