De Large Hadron Collider deeltjesversneller is het spreekwoordelijke Zwitsers zakmes van de fysica. Een van de natuurkundigen die de enorme detectoren van de deeltjesversneller, die worden gebruikt om de botsingen te registreren, heeft gebouwd is Prof. Dr. Freya Blekman.
In deze lezing wordt niet alleen besproken waarom deeltjesfysica een nuttige en interessante wetenschap is voor iedereen in de maatschappij, maar zal de focus ook liggen op de sociale en humoristische aspecten van dit uitzonderlijke onderzoek, gedragen door de volledige internationale wetenschappelijke gemeenschap en met als queeste de kleinste bouwstenen van het heelal te begrijpen of zelfs nog te ontdekken.
Na haar master in de Fysica en Sterrenkunde te hebben behaald aan de Universiteit van Amsterdam, vertrok Freya Blekman naar de Verenigde Staten om daar bij Fermi National Accelerator Laboratory (nabij Chicago) de toen net ontdekte top quark te bestuderen voor haar doctoraat.
Na werk op CERN als onderzoeker voor Imperial College in Londen en Cornell University in de VS, werd zij in 2010 gerekruteerd als Professor aan de Vrije Universiteit Brussel in het kader van het Odysseusprogramma van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek.
Blekman is een wereldexpert in het interpreteren van botsingen en het bouwen van de gigantische experimenten bij de versnellers die daarvoor nodig zijn.
Naast verschillende wetenschappelijke prijzen, ontving zij in 2016 een jaarprijs wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie voor de Wetenschappen en Kunsten, voor het op een begrijpelijke wijze communiceren van dit ontoegankelijke vakgebied.
© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland