Urania open tijdens de Dag van de Wetenschap op zondag 22 november

Datum: 
zondag, 22 november, 2015 - 10:00 to 17:00

Op zondag 22 november 2015 wordt, op initiatief van de Vlaamse regering, de vijfde editie van de Dag van de Wetenschap georganiseerd. Met de Dag van de Wetenschap wil de Vlaamse regering wetenschap, wetenschappelijk onderzoek en technologische innovaties in de kijker zetten op verschillende locaties in Vlaanderen. Volkssterrenwacht Urania zal die dag geopend zijn voor het grote publiek van 10:00 uur tot 17:00 uur. Er zal een speciaal programma zijn over de Mercuriusovergang van 9 mei 2016. Bezoekers krijgen toelichting over dit hemelverschijnsel in het auditorium en nadien is er de mogelijkheid om de tentoonstelling over Pluto te bezoeken.

Nieuw: planetariumvoorstellingen op Urania

We voorzien verschillende planetariumvoorstellingen tijdens de Dag van de Wetenschap. De toegang is 6 euro (inclusief 1 drankje in de Astrobar), voor Urania leden is de toegang gratis. Reserveren is mogelijk om zeker te zijn van je plaats.  Controleer de nog beschikbare plaatsen per voorstelling hieronder.

Er zijn op volgende momenten voorstellingen: 10u30 (25), 11u30 (25),  13u30 (25), 14u00 (25), 14u30 (25) , 15u30 (25), 16u00 (25) en 16u30 (25).

Reserveren is mogelijk om zeker te zijn van je plaats.  Controleer de nog beschikbare plaatsen per voorstelling hieronder. - See more at: http://www.urania.be/urania/nieuws/extra-planetariumvoorstellingen-herfs...

Voordrachten:

Tijdens de Dag van de Wetenschap zijn er op Urania ook twee voordrachten:

Om 11 uur is er een kindervoordracht door Luc Cielen over Blijf nu toch eens even staan, Mercurius!, speciaal voor kinderen tussen 7 en 12 jaar. Deze lezing van 1 uur zal gaan over de Mercuriusovergang van maandagnamiddag 9 mei 2016, aangevuld met verhalen over historische overgangen en hoe deze ontstaan.

Mercurius is vanaf de aarde gezien de snelst bewegende planeet aan de hemel. Ze dankt haar naam dan ook aan de Grieks-Romeinse god Mercurius die zich met zijn gevleugelde sandalen vliegensvlug kon voortbewegen. Een god en een planeet voor snelle jongens en meisjes (en volwassenen)! Korte, boeiende verhalen over deze turbogod en interessante weetjes over de verrassende planeet komen in een rotvaart op je af.

Om 15 uur is er een voordracht door oud-VRT-journalist Herman Henderickx over "Grote onbemande ruimtevaart projecten". Deze lezing van 1 uur zal een update geven over de grote onbemande ruimtevaart projecten Rosetta, New Horizons, Curiosity en DAWN!.

Het bemande ruimtestation ISS is al sinds 2009 permanent bemand door 6 astronauten en cosmonauten, en permanent bemand door drie mensen ononderbroken bevolkt sinds 2 november 2000, dus al 15 jaar. Maar echt nieuws uit die menselijke voorpost op 400 en meer km boven de aarde is een rariteit; En ware het niet dat een astronaut en een cosmonaut nu proberen een (klein) jaar aan één stuk door te brengen in het ISS, zou er (bijna) geen mens nog over praten.

Het nieuws komt van onbemande robots op en rond Mars, rond de planetoïde Ceres, bij de komeet 67P en van - meest recent - een onthullende -zij het korte - blik op de dwerg planeet Pluto en diens maantjes en maan. Een prentenboek van de voorbije maanden brengt U Herman Henderickx.

De toegang is gratis

Volkssterrenwacht: 

© 2024; Theme by Volkssterrenwacht Urania Based on Danland